Menu

Evenementenorganisatie door de jaren heen

Het tentoonstellen van een product of dienst is niet iets van de 20e of 21e eeuw. Handelswaren aanbieden loopt als een rode draad door de geschiedenisboeken. Wie kent niet de Heineken commercial waarin flesjes bier worden tentoongesteld op de eerste Wereldtentoonstelling in Parijs in het jaar 1889. Eigenlijk doen we niets anders op hedendaagse beurzen en evenementen. De handelsgeest en het ondernemerschap matchen goed met de Nederlandse mentaliteit.

 

Verschuiving van aanbod

Een andere bekende naam is de Beurs van Berlage in Amsterdam. De oorspronkelijke bouw werd voltooid in 1611. Het huis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie waar aandelen in maritieme activiteiten werden verkocht. Net als nu, waren een aantal zaken belangrijk voor de handelaren: naamsbekendheid en verkoop. Awareness en sales zoals we het nu zouden noemen in Engels geadopteerde termen. Omdat het relatief nieuw was om je product of dienst aan te bieden, was er geen sprake van merkactivitatie zoals we dat nu kennen. Hostesses in gekleurde pakjes, fotowanden, winacties, proeverijen, tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken en het staat op de beursvloer. De enorme keuze, aantal prikkels en mogelijkheden is gestegen tot een maximum. Echt opvallen is de sleutel tot relevantie en snelle verkoop. Nieuwe technologieën en innovaties ondersteunen deze trend en zullen in de toekomst alleen maar meer nodig zijn. Artificial intelligence (AI), blockchain, robotica, de menselijke factor gaat naar de achtergrond en maakt plaats voor robots in alle vormen.

 

Ontwikkelingen van trends

De evenementenbranche is enorm trendgevoelig. Op het gebied van productaanbod, merkactivatie, activiteiten, eten en drinken, decor en locaties. Van landelijke taferelen naar industriële elementen en van bitterballen naar luxe amuses van algen. Trends uit Amerika of Japan waaien over en worden opgepakt door de Millennials. Constante verbinding met internet en social media heeft ervoor gezorgd dat indrukken vluchtig zijn en oordelen – negatief of positief – direct worden verzonden naar de aanbieder of leverancier. Op beursniveau waren systeemwanden lange tijd de norm. Het product stond centraal. Nu is het merk en de mensen daaromheen een enorme driver voor een gezond bedrijf. Hoewel individualisme de 21e eeuw kenmerkt, zit het in de aard van mensen om verbonden te zijn met elkaar. Juist daarom wil een potentiële klant zich identificeren met het merk en de mensen die er werken. Ambacht is een andere trend die terugkomt en enorm wordt gewaardeerd door het publiek. Koffiebranderijen, handgemaakte artikelen, ambachtelijke bereiding van eten en drinken, veel waardevolle elementen uit de geschiedenis worden hergebruikt. Met succes.

 

Rol van zakelijke evenementen

Bedrijven weten ook de weg te vinden naar werknemers- en klanttevredenheid middels evenementenorganisatie. Beursdeelnames, klantevenementen, incentives en trainingen worden aan de lopende band geboekt. Verbinding, focus en kwaliteit staan voorop. Verre reizen worden nog steeds gemaakt, soms in combinatie met een groot sportevenement of buitenlandse beurs. Ook hierin is de verwachting van gasten en het management zelf hoog. Budget blijft een leidende factor en tegenwoordig is er veel gerenommeerd aanbod vanuit evenementenorganisaties en zzp’ers. Wederom hebben de hoeveelheid keuzes, prikkels en mogelijkheden een significatie invloed op de besluitvorming. ‘Keep it simple stupid’ is een bekende uitspraak die aan de grondslag ligt van marketing- en salesactiviteiten vandaag de dag. Terug naar de kern, tezamen met verbinding en focus. Een sterk vertrekpunt voor evenementenorganisatie anno 2018.