Menu

Stories voor social savvy eventmanagers

Storytelling is niets anders dan jouw eigen authentieke verhaal vertellen. Eerlijke, transparante content die opvalt bij de juiste doelgroep. Jouw bedrijf, product, dienst of evenement – al jouw marketinguitingen bevatten hetzelfde stukje DNA. Sociale media bieden een platform voor het creëren en delen van relevante content. In beeld, tekst en video. Dat laatste gaat hand in hand met de laatste grote ontwikkeling op het gebied van sociale media: stories.

De nieuwe manier van content delen

Het eerste sociale platform wat live ging met het stories format was Snapchat. Een populair medium onder de jongere doelgroep die nu verhalen kon delen die tot 24 uur zichtbaar waren voor hun volgers. Ideaal voor een update, mededeling of actuele gebeurtenis. Anno 2018 heeft elk platform, van YouTube en WhatsApp tot Instagram en Facebook, een stories functionaliteit. Het aantal actieve gebruikers stijgt explosief en met name millennials maken veelvuldig gebruik van deze functie. “Deze groep is opgegroeid met veel visuele prikkels van o.a. computer en televisie en zijn er nu aan gewend om alles snel te verwerken en hun aandacht te verdelen. Ze willen veel kennis opdoen in een zo kort mogelijke tijd.” Sociale media worden steeds vaker zakelijk ingezet; ten behoeve van leads, verkoop en lanceringen. De marketingmix is wederom een stukje groter geworden met de komst van digitale platformen. Ze bieden een extra tool die ingezet kan worden voor diverse marketinguitingen en dus storytelling.

Kies een kanaal dat bij je past

Wanneer je start met het maken van stories, kun je weleens overweldigd worden door het grote aanbod en de vele mogelijkheden per kanaal. Het is daarom belangrijk om te starten met een voor jou relevant kanaal. Zodoende behoud je de focus en kun je een ‘fanbase’ opbouwen. Vervolgens ga je aan de slag met de boodschap die je wilt verspreiden. Denk even terug aan de kern van jouw bedrijf; het magische ingrediënt voor storytelling. Match je roadmap met het contentplan en neem je lezers mee in jouw unieke verhaal. Vergeet niet dat stories creëren en delen tijd kost. Maak iemand verantwoordelijk voor deze taak en zorg voor relevante input, brainstormsessies en voldoende research om daadwerkelijk waardevolle content te publiceren. En daarna is het een kwestie van doen. Gewoon beginnen en starten met bouwen. Marketingfacts zette de mogelijkheden van elk digitaal platform op een rij, doe er je voordeel mee!

Evenement in verhalen

Evenementen zijn bij uitstek het perfecte decor voor stories. De tijd voor, tijdens en na een evenement brengt veel content met zich mee. Van idee en voorbereiding tot opbouw en uitvoering, op elk moment zijn er inhakers te verzinnen voor bijvoorbeeld winacties, updates en interviews. Tegenwoordig hoef je niet bang te zijn dat je zorgvuldig samengestelde content verdwijnt na 24 uur. Bij Instagram zijn zogenoemde ‘highlights’ mogelijk, waarbij de content in je profiel blijft staan. Stories blijven ondersteunend aan de posts die je doet, dus blijf ook zorgen voor een gezonde tijdlijn of feed. Neem de lezer aan de hand en zorg voor prikkelende content die aanzet tot reacties en delen. Kies voor een winacties waarbij je gratis entreekaarten verloot, of laat gastsprekers een korte introductie van zichzelf geven. Er zijn talloze mogelijkheden om je te verbinden met je doelgroep.